Samen verkleinen we de kans op hersenschade na corona

Update - Het onderzoek kan van start, extra donaties zeer welkom!

Het benodigde bedrag is binnen, het onderzoek kan van start! Je kunt blijven doneren tot 19 oktober, elke gift is nog steeds zeer welkom. Extra donaties die nog binnen komen zullen worden gebruikt voor een analyse naar de gegeven zorg tijdens de eerste coronagolf. Door deze informatie te analyseren, kunnen betere behandeltrajecten worden opgezet en mogelijke hersenschade worden voorkomen.

Grote groep nieuwe hersenpatiënten

De Hersenstichting maakt zich grote zorgen om een grote groep nieuwe hersenpatiënten als gevolg van het coronavirus. Dit komt omdat het virus tijdens én na de infectie op verschillende manieren schade aan de hersenen toebrengt. Schade waar de patiënt direct en op langere termijn de gevolgen van gaat ondervinden als ze niet de juiste zorg krijgen. 

Waarom hebben we jouw steun nodig?

We hebben afgelopen periode gesignaleerd dat het coronavirus negatieve gevolgen heeft op de hersenen. De verwachting is dat een grote groep patiënten te maken krijgt met complicaties. Als de hersenen schade oplopen heeft dat langdurige, negatieve gevolgen voor de patiënt.

Hoe het proces precies verloopt en hoe groot de gevolgen zijn, is bij dit virus helaas nog onbekend. Daarvoor is onderzoek nodig. Met jouw donatie willen we onderzoeken hoe vaak de specifieke complicaties voorkomen, hoe ernstig deze precies zijn, wat de langetermijngevolgen zijn en hoe deze het beste behandeld kunnen worden.  

Om dit onverwachte maar urgente extra onderzoek te kunnen starten zijn we een crowdfundactie begonnen. De onderzoekers prof. Caroline van Heugten, verbonden aan Maastricht University en dr. Janneke Horn, verbonden aan Amsterdam UMC, zullen het onderzoek starten zodra het geld binnen is.

Samen kunnen we ervoor zorgen dat de kans op hersenschade door corona wordt verkleind!

Om het onderzoek te kunnen starten, moet de benodigde 325.000 euro uiterlijk 19 oktober ingezameld zijn. De Hersenstichting heeft zelf al een deel van het bedrag bij kunnen leggen, maar om het totaal te behalen hebben we jouw steun hard nodig! 

Prof. Caroline van Heugten, verbonden aan Maastricht University: “Het onderzoek van het Amsterdam UMC werd uitgevoerd bij coronapatiënten die overleden waren. Het is daarom juist nu zo belangrijk om ook de mogelijke hersenschade te onderzoeken bij coronapatiënten die het virus hebben overleefd. Als we weten wie welke klachten krijgt en waarom, kunnen we hersenschade bij coronapatiënten beter behandelen, beperken of zelfs voorkomen. Daarom moet er nu onderzoek naar gedaan worden, zodat nieuwe patiënten de juiste behandeling kunnen krijgen.”

Wat weten we al over de gevolgen van het virus?

Het virus kan op verschillende manieren schade aan de hersenen toebrengen:

 •  Zuurstoftekort
  Doordat de longen van de patiënt worden aangetast, kan er zuurstoftekort in de hersenen ontstaan. Dit veroorzaakt schade in de hersengebieden die aandacht, geheugen en planning coördineren.
 • Cognitieve klachten na langdurig Intensive Care
  Coronapatiënten die langdurig op de intensive care liggen, hebben een grotere kans op schade aan de hersenen. Denk hierbij aan aandacht- en geheugenproblemen, overprikkeling, gedragsverandering of extreme vermoeidheid.
 • Herseninfarct
  Coronapatiënten hebben vaker dan normaal last van bloedstolsels in het bloed. De stolsels zitten vooral in de longen, maar ook in de bloedvaten naar de hersenen. Dit kan leiden tot beroertes.
 • Virale hersenontsteking
  Er zijn aanwijzingen dat het coronavirus een virale hersenontsteking kan veroorzaken. Een hersenontsteking kan leiden tot ernstig hersenletsel.  

 

Lees meer Lees minder
van totaal € 325.000 (102%)

Paulien Goossens: Steun onderzoek naar de behandeling van hersenschade na corona. Juist nu! 

15-05-2020 | 09:01

Paulien Goossens, revalidatiearts bij Merem Medische Revalidatie

“We weten nog niet hoe je hersenschade door het Coronavirus kunt voorkomen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe vaak verschillende vormen van hersenschade voorkomen en hoe ernstig de schade is, zodat we vervolgens de juiste zorg en ondersteuning kunnen bieden aan de patiënt. Ook is het belangrijk om de oorzaken van de hersenschade beter te kennen, zodat in de toekomst schade aan de hersenen kan worden voorkomen. Daar is nu onderzoek naar nodig.”

Lees meer | Bekijk alle